06 Jun 2023

Regeltechniek voor Buitenoperatoren uit de startblokken

Op dinsdag 9 mei 2023 vond op ACTA voor het eerst de cursus Regeltechniek voor Buitenoperatoren plaats. De reacties waren unaniem, een goede cursus met het praktijkgedeelte als grote toegevoegde waarde.

Regeltechniek voor Buitenoperatoren uit de startblokken

Omdat we het bij ACTA belangrijk vinden om aan de slag te gaan met feedback van onze cursisten, hebben we onze 1-daagse cursus Regeltechniek voor operatoren (ARO11ACTA) vorig jaar onder de loep genomen. Vooral voor de deelnemers met minder proceservaring bleek de diepgang overdonderend. Bovendien bestond er geen cursus ‘regeltechniek’ voor deze onervaren doelgroep die deel kon uitmaken van een starterspakket voor de bedrijven. Omdat zowel buitenoperatoren als paneloperatoren nood hebben aan een specifieke inwerking en/of bijscholing ging ACTA op zoek naar de best mogelijke manier om regeltechniek op het juiste moment en op het juiste niveau aan te bieden aan de juiste klant.

De 1-daagse cursus regeltechniek werd vorig jaar al uitgebreid naar een tweedaagse opleiding Regeltechniek voor Beginnende Paneloperatoren (ARO11ACTA). In deze cursus ligt de nadruk op de praktijk, aan de hand van uitgebreide oefeningen in de didactische procesinstallatie op ACTA. Beginnende paneloperatoren, sluiten best aan bij deze cursus.

Maar ook de nood aan regeltechniek voor beginnende operatoren met weinig of geen voorkennis of ervaring blijkt dus groot. Birger Cornelis, docent procestechnieken op ACTA, ging hiermee aan de slag en ontwikkelde daarom de cursus Regeltechniek voor Buitenoperatoren (ARB11ACTA). Vertrekkende vanuit de vernieuwde regeltechniek voor paneloperatoren, werden nieuwe oefeningen ontworpen waardoor de huidige cursus ARB11ACTA intussen helemaal op maat is van startende, onervaren buitenoperatoren.

Ook de cursus Regelen van industriële installaties voor Productiemedewerkers (PRP11ACTA) wordt momenteel gereviseerd. Voor deze cursus bestaat het doelpubliek uit ervaren paneloperatoren en beginnende procesingenieurs. Tijdens deze cursus komen verdieping en verbreding van kennis over regeltechnieken meer aan bod.

Deze maand gaat ten slotte ook de cursus Basisvaardigheden voor onervaren procesoperatoren (POP11ACTA) van start. Starters zonder vooropleiding worden gedurende vijf dagen klaargestoomd om zo veilig en efficiënt mogelijk ingezet te worden binnen een ingewikkelde chemische procesinstallatie. Kennismaking met regeltechnieken is daarbij een belangrijk onderdeel van het programma.

Je begrijpt intussen al dat het van cruciaal belang is om je aan te melden voor de juiste opleiding. Heb je te veel ervaring voor een ARB11ACTA, haal je te weinig voldoening uit je cursusdag. Volg je daarentegen PRP11ACTA als beginnende buitenoperator, hoor je het misschien in Keulen donderen. We vatten de mogelijkheden voor operatoren binnen ACTA dus nog even samen:

Titel Code Doelgroep
Basisvaardigheden voor onervaren procesoperatoren POP11ACTA Startende operatoren zonder vooropleiding
Regeltechniek voor Buitenoperatoren ARB11ACTA 6-tal maanden dienst en enige buitenervaring in een procesinstallatie
Regeltechniek voor Beginnende Paneloperatoren ARO11ACTA Na je overstap naar paneloperator
Regelen van industriële installaties voor Prodcutiemedewerkers PRP11ACTA Uitgebreide ervaring als paneloperator of startende procesingenieur

Heb je nog vragen over de mogelijkheden voor jou of jouw bedrijf, neem contact met ons op en we zoeken samen met jou naar de best mogelijke oplossing.