Onze deskundige teamplayers aan het woord...

Onze deskundige teamplayers aan het woord...

HEIDY

Ik word als vrouw wel eens ‘getest’ om te zien of ik het zelf wel kan, maar ze staan er dan niet bij stil dat ik zo alleen maar beter word in wat ik doe.

Voor ik docente werd, was ik ongeveer 13 jaar heftruck bestuurster. Ik ken daardoor erg goed de aandachtspunten op de werkvloer en leg daarbij steeds de link tussen veiligheid en werkbaarheid. Ik begon eerder toevallig met die job. Op het bedrijf waar ik werkte, hadden ze dringend een heftruck bestuurder nodig. Ik kon toen al rijden met brommer, tractor en auto en dacht dus dat ik het even goed zou moeten kunnen als iemand anders. Ik had het vooraf niet gepland om chauffeur te worden. Toen ik voor ACTA koos, gaf ik al 5 jaar les. Het was een ex-collega die me wees op de vacature bij ACTA en daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor.
Het is wel nog steeds een mannenwereld. Ik kom in mijn lessen bijna geen vrouwen tegen. Op zich vind ik dat niet erg en ben het gewoon. Mannelijke cursisten bekijken wel eens graag of je als vrouw zelf wel kunt wat je van hen verwacht. Dat vind ik geweldig. Ik doe zo meer ervaring op dan zij zelf beseffen dus laat me graag testen. Na de les krijg ik dan ook wel eens te horen dat ik hen de zaken anders laat bekijken, waardoor ze meer inzicht krijgen in de machine. Zo kunnen ze in de toekomst efficiënter werken.
Ik doe deze job graag omwille van het menselijk contact en de afwisseling tussen de verschillende toestellen. Ik heb als trainer de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat mensen stilstaan bij het feit dat gebruik van interne transportmiddelen een risicovolle taak is. Zo heb ik op het einde van een opleiding het gevoel dat ik heb kunnen bijdragen aan veiligheid op de werkvloer. Want dat blijft het allerbelangrijkste. Ik heb zelf ook wel eens een poort uitgereden en mijn heftruck stuk gereden op een staalbalk van een gebouw. Een ongeval is erg snel gebeurd.
Ik hecht daarom bijzonder veel belang aan veilig handelen tijdens mijn lessen. Ik zou niet willen meemaken dat iemand die door mij opgeleid werd, gekwetst geraakt. Door de job zelf te doen en te weten hoe zwaar de letsels kunnen zijn met deze machines, ga je vanzelf veiligheidsbewust denken en handelen. Ik volg de ongevallen die hiermee gebeuren in België ook wel wat op, uit interesse maar ook om mijn cursisten extra bewust te maken van de mogelijke gevolgen van onveilig gedrag op de werkvloer.

Heb je na het lezen van Heidy haar verhaal zin om meer te weten over de job van lesgever op ACTA? Surf naar onze vacatures, breng ons een bezoekje, maak een afspraak of stel je vraag hier.

HOWARD

Ik had geen idee of lesgeven iets voor mij zou zijn.

Na de stopzetting van mijn vorig bedrijf, wilde ik niet meer in shiften staan. Ik had vooral last met de nachtshift. Mijn opgebouwde ervaring delen met anderen leek me wel een leuk idee, maar ik had er geen idee van of ik dat zou kunnen.
De overstap is vrij recent, maar ik heb er een goed gevoel bij. Ik was erg onzeker over mijn inzetbaarheid, hoe ik mijn cursus moest maken, hoe snel ik de installatie zou leren kennen en onder de knie zou krijgen. De andere docenten schudden de lessen precies uit hun mouw, zou mij dat ook lukken? De toffe collega’s, zeer familiale sfeer en het regelmatig leven, geven me veel steun en vertrouwen. Intussen heb ik mijn eerste lessen achter de rug en de smaak goed te pakken.
Het is leuk om kennis te delen. Het geeft extra plezier om de achtergrond van je praktische kennis te leren kennen. Je krijgt helemaal nieuwe inzichten over iets dat je al jaren hebt gedaan. Die dingen mag je dan meegeven aan mensen die er ook werken, waardoor je een beetje voor een ‘aha’ gevoel kunt zorgen, en dat is leuk om te zien.
Bovendien heeft het ook voordelen om voor een kleine organisatie te werken. Er is niet voor alles een specialist dus iedereen moet breder werken en je mag je andere dingen eigen maken. Zo vergroot je je impact op de organisatie en dat motiveert.

Heb je na het lezen van Howard zijn verhaal zin om meer te weten over de job van lesgever op ACTA? Surf naar onze vacatures, breng ons een bezoekje, maak een afspraak of stel je vraag hier.

TOM

De tijd met mijn gezin voelt nu meer als quality-time!

De impact van het shiftleven op mijn privéleven was een grote drijfveer om de overstap uit de industrie naar ACTA te maken. De 25 jaar in volcontinu-shiften wogen meer en meer door op mijn gezondheid waardoor ik voelde een keuze te moeten maken. Als je jong bent, bezit je voldoende veerkracht, maar die neemt met de jaren toch voelbaar af.
Ook mijn gezin was reeds lang vragende partij om meer op de normale avonduren en weekends thuis te zijn en deel te kunnen nemen aan de gezinsactiviteiten. Door de overstap is dit inderdaad gelukt en is er meer rust ontstaan in de gezinsplanning.
Ook al ken en besef je al deze voordelen, dan toch blijft het bijzonder moeilijk om zo’n goeie job en werkgever in de chemie op te geven. Het gouden-kooi-gevoel was groot met daarbij natuurlijk ook de onzekerheid om een totaal nieuwe functie uit te oefenen. Dit samen maakte dat ik er toch enkele jaren over heb gedaan om deze beslissing te nemen.
Maar één keer ik de stap had durven zetten, bleek het fantastisch mee te vallen. De job als docent ligt me helemaal en geeft me veel energie en voldoening. Cursisten meenemen in je verhaal en doen groeien is heerlijk. Die jarenlange ervaring in de proceschemie is exact wat je kan gebruiken tijdens het lesgeven hier. Daarnaast voelt de tijd met mijn gezin nu meer als quality-time. De shiften waren snel helemaal uit mijn systeem waardoor ik me gezonder en fitter voel. Ik kan me niet voorstellen om terug mijn oude job te gaan doen, hoe fijn die ook was. Op ACTA zit ik helemaal op mijn plaats!

Heb je na het lezen van Tom zijn verhaal zin om meer te weten over de job van lesgever op ACTA? Surf naar onze vacatures, breng ons een bezoekje, maak een afspraak of stel je vraag hier.

PASCAL

Werken met mensen geeft me energie.

Ik werkte voordien reeds als opleidingsverantwoordelijke/docent. Toen die functie wereldwijd werd geschrapt, werden me 3 andere functies aangeboden maar ik wou toch liever opleidingen blijven verzorgen. Enkele opleidingscentra toonden interesse dus ik had de luxe om te kiezen, waarbij de inhoud en toekomstperspectieven voor mij doorslaggevende factoren waren. Intussen ben ik gegroeid van trainer naar product manager en preventieadviseur.
En ik zou het zeker opnieuw doen. Opleiding geven aan medewerkers zorgt voor meer ownership in hun job en dat motiveert me. Ik zou het dan ook iedereen aanraden die graag aan kennisoverdracht doet en samenwerkt met mensen. Maar je moet het lesgeven wel met passie doen. Dit is een job waar je energie uit moet halen, anders hou je het niet vol.
Je hebt als docent ook wel wat vrijheid in je job. Op ACTA wordt enorm ingezet op het verbreden van je eigen kennis door een intense samenwerking met collega’s. Je leert continu bij door met kennis bezig te zijn. Je hebt bovendien collega’s die erg sterk zijn in hun specifiek vakgebied. Als je dus graag iets weet, heb je maar de vraag te stellen. Werken op ACTA is dus erg kennis verbredend zonder dat je het gevoel hebt om heel de tijd in een industriële omgeving te zitten.

Heb je na het lezen van Pascal zijn verhaal zin om meer te weten over de job van lesgever op ACTA? Surf naar onze vacatures, breng ons een bezoekje, maak een afspraak of stel je vraag hier.

RUDI

Storingen zorgen voor de spannendste momenten, dus focus ik daarop tijdens mijn job.

Vroeger was ik vrijwillig lesgever bij het Rode Kruis. Daardoor gaf ik deze lessen soms ook binnen het bedrijf waar ik werkte en zo ontdekte ik dat lesgeven wel mijn ding is.
Toen onze afdeling werd gesloten en we werden verdeeld over andere afdelingen, viel er voor mij heel wat uitdaging weg. Storingen zorgen soms voor spannende momenten, en het is net dat wat de job boeiend houdt. Daarom focus ik daar ook op tijdens de lessen. Mijn uitdaging ligt hem in het voorbereiden van de cursisten op moeilijke situaties en zo van de werkvloer een veiligere plek maken. Hier mag je fouten maken maar je moet er vooral ook uit leren, en daar help ik graag bij.
Ik volgde een opleiding bij ACTA en raakte aan de praat met de docente. Even later zat ik bij de operationeel manager voor een kennismakingsgesprek. De omgeving en de sfeer waarin ik terechtkwam, was onbetaalbaar. Ik kocht naar mijn gevoel dan ook een stukje levenskwaliteit. Je ervaring kunnen delen in een gezonde omgeving, zo voelt het nog altijd. Dus als je voor een groep durft staan, kan ik het alleen maar aanraden.

Heb je na het lezen van Rudi zijn verhaal zin om meer te weten over de job van lesgever op ACTA? Surf naar onze vacatures, breng ons een bezoekje, maak een afspraak of stel je vraag hier.