Onze deskundige teamplayers aan het woord...

Onze deskundige teamplayers aan het woord...

MARJOLEIN

Als preventieadviseur gaf ik vooral advies. Als trainer leg ik de focus meer op de ervaring van de cursisten, waardoor mijn rol beter aanvoelt

Mijn interesse in veiligheid kreeg ik zelf mee van thuis. Mijn vader werkte als liftinspecteur en veiligheidsissues werden zo regelmatig het gespreksonderwerp aan tafel. Bovendien was ik actief binnen het jeugdwerk van het Rode Kruis. Daar leerde ik een preventieadviseur kennen en de inhoud van zijn job leek me erg veelzijdig en triggerde me om er zelf ook verder mee aan de slag te gaan.
Na mijn studies kwam ik terecht op een preventie- en milieudienst waar vooral dat laatste aan bod kwam en ik voelde meteen dat het preventieverhaal dichter bij mijn interesse lag. Na deze omzwerving heb ik de voorbije 12 jaren mij bij IDEWE volledig kunnen toeleggen op de rol als externe preventieadviseur arbeidsveiligheid.
Naast advies geven in verschillende bedrijven als preventieadviseur, gaf ik ook les aan werknemers en leidinggevenden, meestal in groepen van 15 personen. De lessen gingen over veilig werken, werken met chemische agentia of preventieadviseur niveau 3. In het stukje lesgeven kon ik me goed uitleven maar zag ik voor mezelf ook nog veel groeimarge.
Ik kende ACTA daarvoor enkel door er af en toe voorbij te rijden. Ik woon op 10 minuten fietsen van hier, wat uiteraard ook ideaal is nu. Ik krijg de gezinsplanning makkelijk in orde en heb veel tijd vrij om met de kinderen door te brengen. De brug over fietsen duurt net lang genoeg om de werkknop uit te zetten en de mamaknop aan.
Toen ik de vacature voor veiligheidstechnieken op Linkedin zag voorbij komen, heb ik niet getwijfeld. Volledig gaan voor lesgeven was de uitdaging die ik nodig had. Als trainer veiligheidstechnieken kan ik bovendien de focus op eigen ervaring leggen in plaats van advies, waardoor mijn rol beter aanvoelt. Dat motiveert me enorm.
Door over te stappen naar een kleiner bedrijf, heb ik ook wel snel geleerd dat zo’n omgeving meer mijn ding is. Je kent de mensen hier, je hebt een nauwere en directere band met je collega’s. En ik merk dat ik het stukje preventie nog niet helemaal heb losgelaten. Ik kan het niet laten de preventieadviseur van ACTA te ondersteunen in zijn taak. Gelukkig kan hij dat wel appreciëren. 😊

Heb je na het lezen van Marjolein haar verhaal zin om meer te weten over de job van lesgever op ACTA? Surf naar onze vacatures, breng ons een bezoekje, maak een afspraak of stel je vraag hier.

HOWARD

Ik had geen idee of lesgeven iets voor mij zou zijn.

Na de stopzetting van mijn vorig bedrijf, wilde ik niet meer in shiften staan. Ik had vooral last met de nachtshift. Mijn opgebouwde ervaring delen met anderen leek me wel een leuk idee, maar ik had er geen idee van of ik dat zou kunnen.
De overstap is vrij recent, maar ik heb er een goed gevoel bij. Ik was erg onzeker over mijn inzetbaarheid, hoe ik mijn cursus moest maken, hoe snel ik de installatie zou leren kennen en onder de knie zou krijgen. De andere docenten schudden de lessen precies uit hun mouw, zou mij dat ook lukken? De toffe collega’s, zeer familiale sfeer en het regelmatig leven, geven me veel steun en vertrouwen. Intussen heb ik mijn eerste lessen achter de rug en de smaak goed te pakken.
Het is leuk om kennis te delen. Het geeft extra plezier om de achtergrond van je praktische kennis te leren kennen. Je krijgt helemaal nieuwe inzichten over iets dat je al jaren hebt gedaan. Die dingen mag je dan meegeven aan mensen die er ook werken, waardoor je een beetje voor een ‘aha’ gevoel kunt zorgen, en dat is leuk om te zien.
Bovendien heeft het ook voordelen om voor een kleine organisatie te werken. Er is niet voor alles een specialist dus iedereen moet breder werken en je mag je andere dingen eigen maken. Zo vergroot je je impact op de organisatie en dat motiveert.

Heb je na het lezen van Howard zijn verhaal zin om meer te weten over de job van lesgever op ACTA? Surf naar onze vacatures, breng ons een bezoekje, maak een afspraak of stel je vraag hier.

TOM

De tijd met mijn gezin voelt nu meer als quality-time!

De impact van het shiftleven op mijn privéleven was een grote drijfveer om de overstap uit de industrie naar ACTA te maken. De 25 jaar in volcontinu-shiften wogen meer en meer door op mijn gezondheid waardoor ik voelde een keuze te moeten maken. Als je jong bent, bezit je voldoende veerkracht, maar die neemt met de jaren toch voelbaar af.
Ook mijn gezin was reeds lang vragende partij om meer op de normale avonduren en weekends thuis te zijn en deel te kunnen nemen aan de gezinsactiviteiten. Door de overstap is dit inderdaad gelukt en is er meer rust ontstaan in de gezinsplanning.
Ook al ken en besef je al deze voordelen, dan toch blijft het bijzonder moeilijk om zo’n goeie job en werkgever in de chemie op te geven. Het gouden-kooi-gevoel was groot met daarbij natuurlijk ook de onzekerheid om een totaal nieuwe functie uit te oefenen. Dit samen maakte dat ik er toch enkele jaren over heb gedaan om deze beslissing te nemen.
Maar één keer ik de stap had durven zetten, bleek het fantastisch mee te vallen. De job als docent ligt me helemaal en geeft me veel energie en voldoening. Cursisten meenemen in je verhaal en doen groeien is heerlijk. Die jarenlange ervaring in de proceschemie is exact wat je kan gebruiken tijdens het lesgeven hier. Daarnaast voelt de tijd met mijn gezin nu meer als quality-time. De shiften waren snel helemaal uit mijn systeem waardoor ik me gezonder en fitter voel. Ik kan me niet voorstellen om terug mijn oude job te gaan doen, hoe fijn die ook was. Op ACTA zit ik helemaal op mijn plaats!

Heb je na het lezen van Tom zijn verhaal zin om meer te weten over de job van lesgever op ACTA? Surf naar onze vacatures, breng ons een bezoekje, maak een afspraak of stel je vraag hier.

RUDI

Storingen zorgen voor de spannendste momenten, dus focus ik daarop tijdens mijn job.

Vroeger was ik vrijwillig lesgever bij het Rode Kruis. Daardoor gaf ik deze lessen soms ook binnen het bedrijf waar ik werkte en zo ontdekte ik dat lesgeven wel mijn ding is.
Toen onze afdeling werd gesloten en we werden verdeeld over andere afdelingen, viel er voor mij heel wat uitdaging weg. Storingen zorgen soms voor spannende momenten, en het is net dat wat de job boeiend houdt. Daarom focus ik daar ook op tijdens de lessen. Mijn uitdaging ligt hem in het voorbereiden van de cursisten op moeilijke situaties en zo van de werkvloer een veiligere plek maken. Hier mag je fouten maken maar je moet er vooral ook uit leren, en daar help ik graag bij.
Ik volgde een opleiding bij ACTA en raakte aan de praat met de docente. Even later zat ik bij de operationeel manager voor een kennismakingsgesprek. De omgeving en de sfeer waarin ik terechtkwam, was onbetaalbaar. Ik kocht naar mijn gevoel dan ook een stukje levenskwaliteit. Je ervaring kunnen delen in een gezonde omgeving, zo voelt het nog altijd. Dus als je voor een groep durft staan, kan ik het alleen maar aanraden.

Heb je na het lezen van Rudi zijn verhaal zin om meer te weten over de job van lesgever op ACTA? Surf naar onze vacatures, breng ons een bezoekje, maak een afspraak of stel je vraag hier.