Onze vakgebieden

Wij bij ACTA streven ernaar een totaalaanbod op maat van onze klanten te voorzien. Daarom investeren we in:

  • Elektro-, Meet- en Regeltechnieken
  • Industriële Automatisering
  • Procestechnieken
  • Mechanische Technieken
  • projecten META en ACTA-PRO
  • Veiligheidstechnieken
  • Interne Transportmiddelen
Onze vakgebieden

Elektro-, Meet- en Regeltechnieken

Dit vakgebied bevat een aantal verschillende disciplines. We werken samen met de cursisten aan hun basiskennis van elektriciteit. Basisbegrippen en -wetten, zoals het onderscheid tussen spanning en stroom, vormen de kern van de opleidingen. Daarnaast zijn vermogen, het joule-effect en de wet van Pouillet belangrijke begrippen. Ook het onderscheid tussen gelijk- en wisselspanning en de bijhorende veiligheidsvoorschriften moeten helder zijn voor de cursist.

Elektro

Binnen het vakgebied elektro wordt, naast de zaken die hierboven al vermeld werden, vooral gefocust op grote vermogens, zoals elektromotoren en hun aansturing. Het is essentieel dat cursisten niet enkel de technische aspecten van deze systemen beheersen, maar ook weten waar ze toegepast kunnen worden, bijvoorbeeld in ATEX-zones.

Voor niet-technisch geschoolde medewerkers, zoals operatoren die eenvoudige technische handelingen moeten uitvoeren, is er een basisopleiding beschikbaar in ons aanbod.

Meettechniek

Wanneer cursisten weinig tot geen voorkennis hebben, starten zij, na het verkrijgen van de basiskennis elektrotechniek, met meettechniek. Hier worden de vier primaire grootheden behandeld: druk, debiet, temperatuur en niveau. Voor elk van deze metingen wordt gekeken naar de verschillende soorten sensoren, inclusief hun voor- en nadelen. De cursisten stellen ze zelf in en kalibreren deze tijdens het praktijkgedeelte van de cursus.

De gemeten waarden worden door sensoren omgezet in standaardsignalen. De verschillende analoge en digitale standaardsignalen worden in de cursus meettechniek behandeld. De cursus gestructureerd storingzoeken bijvoorbeeld, richt zich op het in bedrijf stellen, afstellen en troubleshooten van meetapparatuur, van de sensor tot aan de I/O kaart.

Regeltechniek

Cursisten leren hier de opbouw van een complete meet- en regelkring begrijpen, waarbij zowel sensoren als actuatoren (uitvoerapparatuur) een rol spelen. Omdat dit een complex onderwerp is, wordt het opgedeeld in meerdere cursussen.

Cursisten moeten in staat zijn om P&ID’s te lezen en te interpreteren, aangezien deze de relatie tussen sensoren en actuatoren beschrijven. Bij de actuatoren ligt de nadruk op regelventielen, die cruciaal zijn voor het regelproces. Het regelventiel stuurt het proces op basis van de input van het meetapparaat.

Wanneer de cursisten in staat zijn om sensoren en actuatoren correct te herkennen en in te stellen, verschuift de aandacht naar de daadwerkelijke regeltechniek. Hierbij wordt gekeken naar de reactie van het regelventiel op veranderingen in het proces, gewenst of ongewenst. De cursisten leren het proces te optimaliseren door middel van finetuning, zodat de gewenste setpoints snel en stabiel worden bereikt.

Industriële Automatisering

Waar in de voorgaande onderdelen vooral analoge communicatie tussen de verschillende componenten centraal staat, richt automatisatie zich op digitale communicatie, zoals bussystemen en draadloze verbindingen. Hoewel in bestaande chemische installaties voornamelijk op analoge technieken wordt vertrouwd, zijn moderne sensoren en actuatoren steeds complexer en generen zij meer data. Om proactief onderhoud mogelijk te maken, is digitale communicatie essentieel. Dit is voornamelijk doordat de huidige analoge systemen de grote hoeveelheid data niet efficiënt kunnen verwerken. ACTA helpt de techniekers in hun omscholing van analoog naar digitaal.

Naast de communicatieaspecten worden ook de interfaces behandeld die door operators worden gebruikt om processen te monitoren en aan te passen. Dit zijn de zogenoemde DCS systemen. Bij ACTA wordt gebruik gemaakt van Delta V, Honeywell, PCS7 en Foxboro. Hierdoor kunnen we eenvoudig inspelen op de noden van de verschillende bedrijven. Vanuit deze systemen kunnen technici de regelstrategieën finetunen en manipuleren, evenals de softwarematige beveiligingen van procesinstallaties beheren.

 

Procestechnieken

In het vakgebied procestechnieken behandelen we de veelheid aan onderwerpen waarmee een procesoperator of een productiemedewerker te maken krijgt aangepast aan de noden van de verschillende fases van de loopbaan.

Bij de start van een loopbaan komen onderwerpen als het begrijpend lezen van P&ID’s en het maken van flowschema’s aan bod, maar ook het correct en veilig bedienen van bijvoorbeeld hand- en regelventielen, meetinstrumenten en pompen.

Voor de meer ervaren operatoren wordt op deze, maar ook op nog veel andere onderwerpen dieper ingegaan waarbij de focus ligt op het voorkomen, analyseren en oplossen van storingen. Hierbij is een combinatie van praktijk- en theoretische kennis onmisbaar.

Doordat verschillende onderwerpen op verschillende momenten in de loopbaan terugkomen, worden onze cursussen op maat van de cursist aangeboden.

Meet- en regeltechniek bijvoorbeeld wordt in 3 verschillende cursussen aangeboden:

  • voor buitenoperatoren,
  • voor beginnende paneloperatoren
  • voor ervaren paneloperatoren en beginnende ingenieurs

Ook de cursus pompen hebben we opgesplitst in:

  • centrifugaalpompen hands-on training (1dag)
  • pompen in een procesomgeving (2 dagen)
  • pomptechnologie voor productie en techniek (3 dagen)

Het thema scheidingstechnieken, toegespitst op destillatie, delen we als volgt op:

  • inleiding tot scheidingstechnieken
  • industriële destillatie basistechnieken
  • bijzondere destillatietechnieken

Ons doel is om zowel de startende operatoren als de heel ervaren mensen de nodige kennis bij te brengen die hen in staat stelt om op een correcte, efficiënte en veilige manier hun installatie dagdagelijks te besturen, maar ook om de periodieke shutdowns in goede banen te lijden.

Belangrijke insteek van al onze opleidingen is de meerwaarde benadrukken die je als operator aan een chemische installatie bijbrengt. De voldoening die je uit je job kan halen als je deze op een gemotiveerde en gedreven manier uitvoert. Deze spirit zit in al onze docenten en willen we heel graag overbrengen naar onze cursisten.

Mechanische technieken

In de mechanische opleidingen willen we beginnende maar ook meer ervaren medewerkers helpen om echte specialisten te worden in hun vak. Zo bieden we onder andere onze cursussen appendages en (centrifugaal)pompen telkens apart aan per doelgroep.

Onze cursus flensmontage wordt gegeven door ervaren medewerkers uit zowel onderhoudsafdelingen als vanuit productie zodat we ook hier aan de juiste vraag kunnen voldoen.

De hoofdmoot aan cursustitels richt zich echter op onderhoudstechnieken met thema’s als hydraulica, lagertechniek, pneumatica, riemen en koppelingen, smeertechnieken,….

Binnen de afdeling mechanica maken we een duidelijk onderscheid tussen cursussen gericht op onderhoudsmedewerkers en die voor productiemedewerkers.

Tijdens de theorielessen worden vaktermen en technische aspecten toegelicht. Tijdens de praktijkoefeningen worden de juiste technieken aangeleerd.

Projecten META en ACTA-PRO

In deze twee projecten leiden wij mensen op tot procesoperator in de chemie (ACTA-PRO) of Industrieel onderhoudstechnieker (META).

Beide projecten hebben een duurtijd van een volledig kalenderjaar, van september tot september, waarin lesperiodes van vier weken worden afgewisseld met stageperiodes in toonaangevende bedrijven, van vier, acht en tien weken. Dankzij het feit dat de stages betaald worden zijn deze trajecten ook haalbaar voor mensen die de overstap willen maken vanuit een andere job.

Kandidaten voor deze opleidingen kunnen zich inschrijven voor een selectieprocedure en krijgen na succesvolle proeven en gesprekken een stageplaats toegewezen. Daar doen ze praktische ervaring op onder begeleiding van een meter of peter.

De deelnemers worden ingeschreven in het volwassenenonderwijs (CVO Vitant), wat hen een diploma Procesoperator of Elektromechanica oplevert als ze de opleiding succesvol afronden.

Tijdens de lessen op ACTA maken ze kennis met industriële installaties en de machines en toestellen die erin terug te vinden zijn. De techniekers leren vooral de mechanische en elektrische kant, de operators leren vooral de processen en de bediening van de installaties.

Zo komen ze in aanraking met pompen, compressoren, meet- en regeltechniek, chemische en fysische eenheidsbewerkingen, materialenkennis en veiligheid.

In de ACTA procesinstallatie kunnen ze op een veilige manier leren omgaan met de praktische toepassing van deze kennis en leren ze schemalezen, veiligstellen en machines starten en stoppen.

Na hun opleidingsjaar komt het gros van de deelnemers in de industrie terecht, en zien we hen vaak opnieuw verschijnen in opfriscursussen en cursussen voor gevorderden.

META project

ACTA-PRO project

Veiligheidstechnieken

Ook binnen het vakgebied veiligheidstechnieken hebben we oog voor de verschillende stappen in de loopbaan van operatoren en techniekers.

Bij de cursussen rond veiligheidsgedrag wordt dieper ingegaan op de bewustmaking rond veiligheid. Beginnende operatoren maken kennis met beïnvloedende factoren op hun eigen veiligheidsgedrag en dat van anderen. Aan de hand van praktijkoefeningen in de ACTA procesinstallatie leren ze de impact inschatten van de heersende veiligheidscultuur in een bedrijf en hun eigen bijdrage daarin. Voor beginnende techniekers worden de praktijkoefeningen aan de hand van technische storingen zodanig opgesteld dat ook zij een duidelijke link ondervinden met hun werkelijke werkcontext. Ook werkzoekenden worden ondergedompeld in dit veiligheidsbad.

Vijf jaar later word je als intussen ervaren medewerker opnieuw meegenomen in dit verhaal maar wordt het gedrag breder gekaderd binnen het veiligheidssysteem van een organisatie. Dit dynamisch risicobeheerssysteem wordt uitgediept en de cursisten schatten hun rol en impact correct in.

Wanneer je als leidinggevende opleiding volgt op ACTA over dit onderwerp, leggen we de nadruk op eigenaarschap en inzetten van het eigen gedrag op een positieve manier bij de aansturing van medewerkers.

Daarnaast bieden we ook opleiding aan in observatietechnieken en -gesprekken. Hoe ga je in gesprek en welke drempels moet je over? Waarom zijn deze gesprekken belangrijk? Wat is de impact op jezelf en op je omgeving? Deze vragen worden beantwoord aan de hand van praktische scenario’s in de procesinstallatie op ACTA.

De meer technische cursussen binnen ons veiligheidsaanbod, hebben te maken met begrip en kennis van LOTO, technische machineveiligheid en functionele veiligheid (TUV). Er wordt bovendien momenteel werk gemaakt in een samenwerking met de afdeling procestechnieken van een basisopleiding in procesveiligheid voor operatoren.

Het docententeam werkzaam in dit vakgebied bestaat uit een mix van ervaren medewerkers uit de industrie, preventieadviseurs en medewerkers met een achtergrond in communicatiewetenschappen. Samen werken zij aan de meest veelzijdige trainingen binnen dit vakdomein. Bijzonder aan deze opleidingen is bovendien de grote variatie aan leermethodieken die gebruikt worden en onze cursisten helpen het belang van deze trainingen correct in te schatten.

Interne transportmiddelen

In het vakgebied transporttechnieken worden de opleidingen aangeboden met mobiele arbeidsmiddelen. Dit zijn voornamelijk heftruck, reachtruck, hoogwerker en vaak alles wat met rolbrug te maken heeft en het aanslaan van lasten. Dit is dan ook zeer uitgebreid en vaak maatwerk naar de klant toe. Deze opleidingen vinden daardoor meestal ook plaats op locatie bij de klant.

De doelstelling is om mensen op een veilige manier te laten werken met mobiele arbeidsmiddelen door hen genoeg ondersteuning te bieden, voornamelijk op technisch vlak. Op welke manier ga je veilig werken met een mobiel arbeidsmiddel? Waar kijk je naar met de afdraaipunten en hoe kan je netjes centreren? Welke veiligheidsregels zijn er allemaal en op welke manier ga ik deze nu toepassen? Dat soort vragen worden tijdens onze trainingen beantwoord.

De basisopleiding is voornamelijk voor beginnende operatoren die aanvullend om hun taak uit te voeren ook met mobiele arbeidsmiddelen moeten kunnen werken. De opleidingscoördinatoren schrijven hun medewerkers in, maar er is ook een open kalender waarop cursisten zelf kunnen inschrijven op basis van wat zij nodig zullen hebben in de toekomst. Wij gaan steeds op zoek naar de noden van de cursisten om zo de juiste opleiding aan te bieden.

Daarnaast hebben we ook nog hercertificering die om de 5 jaar plaatsvindt. Dit is een theoretische test en een praktijkoefening waarbij we kijken of de kennis van zaken nog in orde is en de veiligheidsregels nog steeds worden toegepast.

Belangrijk is dat we docenten hebben die een zeer ruime ervaring hebben met deze mobiele arbeidsmiddelen en zelf al jaren hebben gewerkt met deze toestellen. Uiteraard wordt er ook gekeken op welke manier zij hun kennis kunnen overbrengen en worden ondersteund waar nodig.

Deze opleidingen worden voornamelijk voor medewerkers uit de industrie georganiseerd. Maar ook  META deelnemers krijgen onderricht in het rijden en werken met de heftruck en het aanslaan van lasten.

Bij ACTA zijn we continu aan het innoveren. Steeds meer zetten we in op een digitale leeromgeving. Binnen het vakgebied transport worden deze technieken voornamelijk toegepast onder de vorm van e-learning voor het theoretisch gedeelte van de cursus.

 

Bekijk alle cursussen binnen ons aanbod hier.