ARI11ACTA-IND

Regeltechniek voor E&I technici

Tijdens deze cursus leer je de basisbegrippen van de regeltechniek.  Zo wordt bijvoorbeeld de samenstelling van een regelkring (sensor, actor en standaardsignalen) toegelicht. In de praktijk bekijk je de bediening van een regelaar. De proportionele band, integratie- en differentiatietijd zijn belangrijke aspecten van de lessen. De docent bespreekt uitvoerig de aspecten van de regelaar. Zo zijn er drie soorten: P, PI en PID.  Nadat de verschillende soorten zijn besproken, leert de docent aan hoe de regelaar moet ingesteld worden. Nadien leer je hoe je storingen aanpakt.

Nadat de algemene aspecten aan bod zijn gekomen, komen de processen aan bod. Je begint met het bestuderen van de proceskarakteristiek- dode tijdconstante. Vervolgens maak je kennis met het nulde-orde-proces, het eerste-orde-proces, het tweede-orde-proces enzovoort. Tot slot leer je over de Tunen regelkring met Ziegler-Nichols, de Offereins Schäfer-Pressler en de oscillatie en de experimentele methode.

Er zijn verschillende soorten regelkringen. Zo is er de single loop, de split-range, de cascade, de feed-forward, de verhoudings- en de multivariabele regelkringen. In de praktijk bedien en tune je regelkringen voor temperatuur, niveau, druk, debiet, cascade en split-range. Zo weet je na twee dagen hoe je een optimaal proces regelt en hoe dit de storingen beperkt en vervolgens veel geld bespaart.

Doelstellingen

  • Welke parameters van het proces zijn nu optimaal voor een optimale regeling en welke soorten regelaars gebruiken we?
  • Na twee dagen weet je hoe je een regelaar kunt instellen en welke regelstrategieën we kunnen gebruiken om de storingen optimaal weg te werken.

Doelgroepen

  • E&I onderhoud ervaren
  • E&I engineering beginnend
  • E&I engineering

Praktische informatie

  • Voorkennis vereist: omzetten en uitrekenen van formules (basiswiskunde), gebruik multimeter, meettechnieken en regelventielen
  • Combinatie groepsleren en individuele praktische oefeningen
  • Voorbeelden uit de eigen werkomgeving zijn welkom

Vakgebied

Elektro-, meet- en regeltechniekenElektro-, meet- en regeltechnieken

Aantal dagen

2 dagen

Locatie

Acta vzw - Campus Coppens

Ruiterijschool 9

2930 Brasschaat