17 feb 2023

Kennismaken met scheidingsmethodes

Wanneer je op de autostrade langs de site van een chemische fabriek rijdt, vallen de hoge torens je al snel op. Deze noemen we destillatiekolommen. De kolommen zorgen voor een zo efficiënt mogelijk massatransport en warmtetransport door het ontwikkelen van een zo groot mogelijk contactoppervlak tussen vloeistof- en dampfase. Waarom? Doordat elke stof een eigen dampspanning heeft, kan deze op basis daarvan gescheiden worden. De stoffen gaan dus koken en verdampen.  Deze damp wordt opgevangen en via koelwater opnieuw afgekoeld en gescheiden van de rest. Deze scheidingstechniek heet destillatie.

Kennismaken met scheidingsmethodes

Klinkt ingewikkeld en je vraagt je misschien af waarom we zoiets zouden doen. Maar vooral tijdens de koude winterperiode waarin we ons verwarmen aan de gezellige kerstkramen, doen we ons te goed aan producten die op smaak gebracht werden door deze scheidingsmethode. Naast grote olieraffinaderijen, maken jeneverstokers ook uitgebreid gebruik van deze techniek.

 

Daar waar de bierbrouwer vooral in februari op zoek is naar alcoholvrije alternatieven, zal de jeneverstoker op zijn beurt het alcoholpercentage van zijn product proberen verhogen. De start van het brouwproces is hetzelfde, graan wordt in de kiem gesmoord tot mout. Aan de mout wordt water toegevoegd en afhankelijk van de temperatuur waarop je dat doet, zal de smaak meer of minder zoet zijn. Dit noemen we maischen of beslag zetten. De stoker gaat dit beslag, in tegenstelling tot de bierbrouwer, meteen vergisten. Het uitgegist beslag wordt in een alambik, een grote metalen pan met koker en koeler, gedaan en aan de kook gebracht om zo het destillatieproces te kunnen starten. De belangrijkste fractie die hij wil behouden is ethanol maar wat hij liever kwijt wil, is het giftige methanol.  Ethanol kookt atmosferisch bij 78 graden en methanol bij 64 graden, dus dat laatste kan je al sneller afscheiden of destilleren.

Wil je meer weten over deze of andere scheidingstechnieken, neem een kijkje in ons aanbod en schrijf je in.