22 dec 2020

Europees samenwerken vanuit onze zetel

ACTA netwerkt virtueel verder

Het 4e CHARMING netwerkevent zou midden oktober plaatsvinden in Utrecht. Door de Covid-19 pandemie werd voor deze editie overgeschakeld op plan B: een virtuele conferentieweek.

Gezien het CHARMING project bezig is met onderdompelend leren gingen ze zelf op zoek naar een zo realistisch mogelijke online vergaderomgeving. Ditmaal geen Zoom, Skype of Teams maar VirBELA.

 

Europees samenwerken vanuit onze zetel

Zo’n virtuele conferentie verloopt precies zoals in het echt!

Sarah Pascal, medewerkster Digitale leeroplossingen - ACTA

“Je start met het aanmaken van een avatar, een representatie van jezelf in de virtuele wereld. Daarmee kan je rondlopen op een campus en verschillende vergaderzalen binnenwandelen. Je kiest zelf de presentaties en demonstraties waarbij je wil aanwezig zijn. Samen met andere gebruikers zit je letterlijk rond de tafel. Via een chat kan je vragen stellen en netwerken met aanwezigen,” aldus Sarah Pascal van ACTA.

Kennismaken met een nieuwe generatie software

Virbela.com behoort tot de volgende generatie software inzake leren en samenwerken vanop afstand. Grote spelers als Second Life, ON24 en Unisfair kregen steeds meer leden rapporteert de nieuwszender BBC. Naast een veilige werkomgeving onder de huidige omstandigheden springen nog andere voordelen in het oog. Reis- en verblijfkosten vallen opeens weg. Ook de uitgaven voor de organisatie van de conferentie dalen spectaculair. Bovendien kan je heel wat interessante follow-up data verzamelen. Je weet precies wie waar aanwezig was, hoe lang ze bleven, wat hen interesseerde en welke vragen ze hadden.

 

Of een virtuele conferentie zijn traditionele evenknie kan vervangen? Deze vraag laten we je zelf beantwoorden. “Zoals bij veel innovatieve technologieën zijn er echter nog wel wat kinderziektes. Middenin een interessante uiteenzetting kon het al eens gebeuren dat de software het liet afweten.” vervolgt Sarah. “Maar ik zie er wel toekomst in. Eénmaal je deelgenomen hebt aan zo’n virtuele conferentie valt er een drempel weg. Je beschouwt het al snel als een normale professionele activiteit. Bovendien ga je minder twijfelen over het wel of niet participeren aan een conferentie. Over vragen als “Zal die trip naar Duistland het wel waard zijn?” hoef je niet meer te piekeren. En als een bepaalde presentatie niet blijkt te zijn wat je had verwacht, dan kan je deze meestal ook gewoon verlaten.”

ACTA is een partner in de Europese samenwerking ‘Charming’ tussen universiteiten en bedrijven. Vijftien doctoraatsstudenten uit de richtingen IT, Pedagogie en Ingenieurswetenschappen voeren een vakoverschrijdend onderzoek. Ze testen leerstrategieën en ontwikkelen trainingsprototypes gebruikmakend van games, VR en AR. Via dit project wil men de chemische industrie in Europa concurrentieel houden en daarom zowel kinderen, studenten als werknemers motiveren en trainen.

Digitaal netwerken met nieuwe lichting operatoren

Dit jaar gingen ook heel wat beurzen virtueel. Zo was ACTA aanwezig met een digitale beursstand op de kick-off duaal leren in de Chemische Procestechnieken. Begin dit schooljaar konden studenten op die manier een digitaal bezoek brengen aan stagebedrijven en partnerorganisaties leren kennen. Elke beursstand was voorzien van beeld- en videomateriaal, alsook praktische info en een chatroom.

Na de kick-off konden we perfect raadplegen wie onze stand had bezocht en op welke zaken vooral werd geklikt. Erg interessante info!

Hans Musters, Business Development Manager - ACTA