06 okt 2023

ACTA en RTC snellen leerkrachten te hulp

Op vrijdag 22 september 2023 organiseerden ACTA en RTC Antwerpen een mini-event als startschot voor de nieuwe studierichting secundair onderwijs ‘Biotechnologie en Chemische Technieken’. Het Regionaal Technologisch Centrum (RTC) zet zich in voor kwaliteitsvol onderwijs op het snijvlak onderwijs-arbeidsmarkt, daar waar ook ACTA haar steentje in wil bijdragen.

ACTA en RTC snellen leerkrachten te hulp

Door een wijziging in studieaanbod vervangt vanaf dit schooljaar de richting Biotechnologische en chemische technieken de bestaande richting Chemie en Techniek-Wetenschappen. Deze verandering bracht zowel voor bedrijven als leerkrachten heel wat vragen met zich mee. Om aan die vragen te beantwoorden, liet Essenscia Vlaanderen, verantwoordelijk voor advies en dienstverlening op maat van bedrijven binnen de sector chemie en life sciences, ACTA en RTC Antwerpen een antwoord formuleren waarop beide partijen zouden kunnen vertrouwen.

Door de wijzigingen in het leerplan, moet er meer aandacht komen voor meet- & regeltechnieken en procestechnieken. Leerkrachten secundair onderwijs volgden zelf vaak de klassieke masteropleiding Chemie, waarbij de eerder theoretische scholing niet de nadruk legt op een procesomgeving. ACTA en RTC hebben de handen in elkaar gelsagen om leerkrachten bij te scholen in deze topics.

Het event begon met een korte toelichting door Jurgen Hus, directeur bij RTC Antwerpen en Annick Gemis, directeur bij ACTA. Daarop volgde een rondleiding in de ACTA praktijkhal gegeven door ACTA medewerkers Tom Devolder, productmanager procestechnieken, Birger Cornelis, trainer procestechnieken en Hans Musters, business development manager.

We voorzagen 4 workshops waaruit leerkrachten er 2 konden kiezen om te volgen:

  • Kennismaking met de chemische procestechnieken
  • Meettechnieken
  • Pomptechnieken
  • Regeltechnieken

ACTA geeft jaarlijks zo’n 175 praktijkdagen aan leerlingen van de 3e graad secundair onderwijs en 7 CPT (7de jaar Chemische procestechnieken) . Het specifieke aanbod kan je hier raadplegen. Ook leerkrachten krijgen de kans zich bij te scholen op ACTA. Dit najaar voorzien we reeds 2 opleidingsdagen waarvoor leerkrachten zich kunnen aanmelden; kennismaking met de chemische procestechnieken op 23 oktober en regeltechniek voor leerkrachten op 8 december. Voor het tweede semester bepalen we de verdere uitwerking volgens behoeften en vragen.

Het onderwijs is een van de drie doelgroepen waarvoor ACTA zich inzet als dé technische opleidingspartner voor de (proces)industrie. Het is onze missie om ervoor te zorgen dat (toekomstige) medewerkers mee zijn én blijven met de technische evoluties.

Een uitgebreid fotoverslag van het event vind je hier.