05 Jan 2024

Unieke samenwerking tussen ACTA en Indaver

Het is geen toeval dat Indaver, marktleider in duurzame afvalverwerking, voor de opleiding van haar mensen in haar indrukwekkend nieuw project Plastics2Chemicals beroep doet op ACTA. Opleidingscoördinator bij Indaver Antwerpen, Erik Janssens, weet als voormalig ACTAvist als geen ander wat hij kan verwachten van een maatopleiding bij ACTA.

Unieke samenwerking tussen ACTA en Indaver

ACTA staat voor maatopleidingen en wil op die manier zo goed mogelijk inspelen op de vraag van de klant. Met de vraag vanuit Indaver, begint ACTA aan een bijzonder avontuur. Erik Janssens werkte zelf 13 jaar bij ACTA als productmanager procestechnieken en mechanische technieken en heeft daardoor een sterke inhoudelijke kennis van de ACTA trainingen. In die mate, dat hij voor een intern trainingstraject bij Indaver een volledig uitgewerkt voorstel tot samenwerking kon afstemmen met de huidige productmanager, Tom Devolder.

De uitdaging binnen Indaver bestaat uit de bouw van een nieuwe chemische recyclinginstallatie voor end-of-life plastics, met onder meer een destillatie-unit. In deze installatie zullen end-of-life plastics verwerkt worden tot waardevolle nieuwe grondstoffen. Deze nieuwe technologie zorgt ervoor dat bijvoorbeeld polystyreen verwerkt kan worden tot secundaire grondstof waarmee opnieuw verpakkingen kunnen gemaakt worden. Polystyreen is beter bekend als het product gebruikt voor het maken van yoghurtpotjes en schuimschaaltjes voor vlees of vis. . Mechanische recyclingtechnieken zijn onvoldoende om dit materiaal te verwerken tot nieuwe grondstoffen. Dat wordt in de toekomst een ander verhaal wanneer het polymeer polystyreen terug kan omgezet worden naar monomeer styreen, de originele grondstof, via de nieuwe plastics2Chemicals installatie

 

In de opleiding zullen we vooral focussen op het destillatieproces, een essentieel onderdeel bij het chemisch recycling proces.  ACTA kan helpen als opleidingspartner om de medewerkers van Indaver in dit domein de nodige skills aan te reiken. De simulator en destillatiekolom waarover ACTA beschikt, vormen grote troeven binnen dit traject. De theoretische basis krijgen de cursisten via Erik Janssens zelf mee, maar voor het practicum vormt ACTA de ideale aanvulling.

Docent procestechnieken Werner Janssens werkt de opleiding op maat uit, in dit geval op basis van specifieke producten en de aangeleverde data door Indaver. Daarvoor wordt 1.5 dag opleiding voorzien. Voor de resterende halve dag training zag Erik Janssens een opportuniteit in de cursus Warmteleer van ACTA.

Het traject start half december en loopt tot begin maart. In totaal plant Erik in die periode een dertigtal medewerkers klaar te stomen voor hun job in de nieuwe installatie, waarbij ook mensen van de aanleunende diensten betrokken zullen worden. ACTA en Indaver vormen zo een ongezien team voor het opleiden van medewerkers in de uitrol van dit vooruitstrevend project.

Heb je zelf vragen over maatopleidingen bij ACTA? Neem hier contact met ons op.