Regelventielen dimensioneren voor engineering
Op de eerste dag van deze cursus leer je over de keuze van regelventiel naargelang de toepassing en over DIN EN 60534 en het technische blad van een regelventiel. Je bestudeert ook enkele fysische begrippen (Z-waarde, cavitatie, flashing en choked flow, hoge mediumsnelheden) en de PED richtlijnen (Pressure Equipment Directive) in functie van regelventielen. Daarnaast toont je docent je alle normen in verband met lekdichtheid en de berekening van KV waarde. Je ziet ook hoe je geluidsproblemen bij ventielen moet vermijden of verminderen. Verder ligt er ook een uitgebreide focus op het dimensioneren van ventielaandrijvingen en op het bepalen van aandrijfkrachten. Je maakt hier onder meer kennis met het dimensioneren van lineaire- en draaiaandrijvingen in functie van het medium en de dichtingsmethode (draaikegel, bol en triplex ventiel). Je leert eveneens over de veiligheidsfactor voor SIL- appendages en de momenten, askrachten en invloedsfactoren (medium, schakelfrequentie, druk + temperatuur).
De tweede dag ga je van start met de introductie van softwarepakketten voor het berekenen van regelventielen. Dit door ondersteuning van het Samson pakket. Hierover krijg je meer uitleg en bespreek je het gebruik en de mogelijkheden door middel van praktijkvoorbeelden. Als ideale afsluiter bereken je verschillende cases met het softwarepakket van Samson. Zo verwerf je inzicht in de keuze van ventielen, kan je de KV waarde en aandrijvingskrachten berekenen en kan je de geluidsproblemen oplossen.
Doelstellingen
- Op welke punten letten we bij de keuze van een regelventiel in functie van de toepassing en hoe kiezen we het geschikte ventiel naargelang de toepassing?
- Hoe berekenen we de KV (CV) en hoe lossen we eventuele geluidsproblemen op?
- Op welke manier kunnen we de juiste aandrijving met de juiste aandrijfkrachten bepalen?
In een leerprogramma van twee dagen doe je diepgaande kennis op waardoor je vlekkeloos regelventielen kan berekenen.
Doelgroepen
- E&I engineers die in de toekomst ventielen moeten gaan berekenen
Praktische informatie
- Voorkennis vereist: ARV11: Basiscursus regelventielen
- Combinatie groepsleren en individuele praktische oefeningen
- Voorbeelden uit de eigen werkomgeving zijn welkom
Vakgebied
Aantal dagen
2 dagen
Locatie
Acta vzw - Campus Coppens
Ruiterijschool 9
2930 Brasschaat