Instrumentatie (meettechnieken) voor procesoperators
Gedurende dit traject leer je wat en hoe je kan meten en hoe debiet-, druk-, temperatuur-, niveau- resp. afstandsmeettoestellen functioneren. Verder leer je over het toepassingsgebied, de nauwkeurigheid en de storingsgevoeligheid van de verschillende metingen. Je komt ook te weten waar de toestellen het best ingebouwd worden en welke stoorfactoren allemaal mogelijk zijn. Er wordt ook telkens bekeken hoe meetsignalen worden omgezet naar een standaard signaal. Verder zien we hoe het signaal vanaf het meetinstrument naar de DCS verstuurd wordt. Al deze info zorgt ervoor dat je perfect snapt op welke manier je druk, niveau, debiet en temperatuur meet in een productiebedrijf. Je gaat ook zelf aan de slag met praktische oefeningen op maat van de operator. Via troubleshooting bereiden we de operator voor op het maken van een analyse alvorens de technieker eventueel wordt opgebeld.
Doelstellingen
- Hoe meten we procesgrootheden in onze productie-installatie en hoe communiceren de meetinstrumenten met een procescomputer?
- Wat zijn nu juist alle mogelijke processtoringen die invloed hebben op een meting en hoe lossen we dat op? Na twee dagen beschik je over alle nodige kennis wat betreft de meest gebruikte meettechnieken in de procesindustrie.
Programma
Tijdens deze opleiding komen verschillende meettechnieken aan bod:
- Niveaumetingen
- Peilglas
- Vlotters
- Hydrostatische meting
- Borrelbuis
- Verdringer
- Capacitieve
- Weegcellen
- Radar
- Ultrasoon
- Radioactieve
- Trilvorken
- Debietsmetingen
- Tellers
- Meetschijf
- Meettuit
- Venturi
- Pitotbuis
- Vadometer (rotameter)
- Elektro-magnetische
- Massadebietsmeting (Corriolis, thermisch)
- Ultrasoon
- Temperatuurmetingen
- Bimetaal
- Weerstandsmeting (PT100)
- Thermokoppels
- Drukmetingen
Doelgroepen
- Operator beginnend
- Operator ervaren
Praktische informatie
- Voorkennis in basisfysica vereist
- Combinatie groepsleren en individuele praktische oefeningen
Vakgebied
Aantal dagen
2 dagen