PSI11ACTA-IND

Inleiding tot de scheidingstechnieken

Tijdens deze cursus maak je kennis met de indeling van de scheidingstechnieken aan de hand van de indeling van de stoffen. Je leert meer over de mechanische scheidingstechnieken, gasreiniging en gasmengselscheiding. Daarnaast maakt de docent ook de thermische scheidingstechnieken en fysisch-chemische scheidingstechnieken duidelijk.

Afwisselend kan je naast de theorie ook in labo-opstellingen heel wat technieken of verschijnselen zelf demonstreren. Hierbij worden de fysische achtergronden telkens verklaard. Als je voorbeelden hebt uit je eigen werkveld, dan behandelen we die graag in de les. Zo weet je aan het einde van deze cursus wat de belangrijkste Unit Operations in een chemisch proces zijn.

Doelstellingen

  • Waarom zijn scheidingstechnieken zo belangrijk in een chemisch proces?
  • Welke soorten mengsels zijn er en hoe kunnen de verschillende scheidingstechnieken schematisch ingedeeld worden?
  • Op welke manier kunnen één of meerdere componenten uit een mengsel afgescheiden worden?
  • Wat betekenen de begrippen: drijvende kracht, selectieve eigenschappen, suspensie, colloïde, dauwpunt en dampspanning? En wat is het onderscheid tussen mechanische-, fysische- en chemische scheidingstechnieken? Na twee dagen begrijp je beter de werking van je eigen installatie en kan je storingen beter voorkomen. Je krijgt kennis van de praktische en theoretische achtergronden van de voornaamste scheidingstechnieken die voorkomen in chemische processen.

Doelgroepen

Beginnende operators of als opfrissing voor gevorderden

Praktische informatie

  • Geen voorkennis vereist
  • Combinatie klassikale lessen aangevuld met praktische proeven

Vakgebied

ProcestechniekenProcestechnieken

Aantal dagen

2 dagen

Locatie

Acta vzw - Campus Coppens

Ruiterijschool 9

2930 Brasschaat