EBA411ACTA-IND

BA4 Gewaarschuwd persoon voor elektrische werkzaamheden in een elektrische installatie

Gedurende deze les ontdek je wat elektriciteit precies is en kom je in contact met elektrische grootheden en wetmatigheden zoals spanning, stroom, weerstand en vermogen. Je krijgt uitgebreid uitleg over de wetgeving en spanningsgebieden en je wordt bewust gemaakt van de effecten en de gevaren van elektriciteit. Hierbij toont de docent je het effect op de mens en de installatie, de weerstand van het menselijk lichaam, de veiligheidscurve en de absolute en relatieve conventionele grensspanning. Je bestudeert elektrisch materieel zoals onder meer een zekering, een automaat, een verliesstroomschakelaar en de IP beschermingsgraad.

Bescherming tegen rechtstreekse en onrechtstreekse aanraking is in dit traject een erg belangrijk deel. Dit wordt duidelijk bij het gebruik van verliesstroomschakelaars. Bovendien bekijk je een zone onder spanning, de nabijheidszone, de zone buiten spanning, de vitale veiligheidsregels en de persoonlijke beschermingsmiddelen. Hierna zie je juist wat de indeling is van de personen volgens AREI en de toegestane handelingen voor BA4’s. Ook de werkprocedures worden duidelijk en als laatste ga je in de praktijk verlengsnoeren en stopcontacten gebruiken en zie je nog eens hoe je jezelf beschermt tegen onrechtstreekse aanraking. Zo weet je aan het einde van deze cursus hoe je veilig bent bij het gebruik van elektriciteit en elektrische apparatuur.

Doelstellingen

  • Wat zijn de gevaren van elektriciteit voor de mens en installatie en welke handelingen zijn toegestaan voor een gewaarschuwd persoon (BA4)?
  • En op welke manier kunnen we ons beveiligen tegen onrechtstreekse aanraking?In enkele uren weet je perfect hoe je veilig omgaat met elektriciteit op onze werkplek en voor het verwerven van de BA4 code (gewaarschuwd persoon)

Doelgroepen

  • E&I onderhoud beginnend
  • E&I onderhoud ervaren
  • E&I engineering beginnend
  • E&I engineering ervaren

Praktische informatie

  • Geen voorkennis vereist
  • Combinatie groepsleren en demo met kennistest indien nodig
  • Voorbeelden uit de eigen werkomgeving zijn welkom

 

 

 

 

 

 

 

Vakgebied

Elektro-, meet- en regeltechniekenElektro-, meet- en regeltechnieken

Locatie

Acta vzw - Campus Coppens

Ruiterijschool 9

2930 Brasschaat