EMO11ACTA-IND

Elektrische motoren: werking, inzet, onderhoud en storingzoeken

In dit leerprogramma leer je de soorten motoren kennen en het werkingsprincipe en bouw van een asynchroon motor. Je krijgt bovendien ook meer uitleg over het begrip normalisatie. De docent geeft je vervolgens meer informatie over de draaizin van een motor,        de bouwvormen en de bouwgrootte van een motor en de beschrifting van wikkelingen. Je bestudeert de beschermingsgraad en koppelkarakteristiek van een motor, de bedrijfsklasse en inzet van de verschillende motoren en de snelheidsregeling van driefasige motoren.

Wat komt er dan nog aan bod? Je maakt kennis met dahlander motoren en frequentiegestuurde motoren. Deze horen bij het bovenstaand onderdeel ‘snelheidsregeling van driefasige motoren’. Er staan daarnaast nog bepaalde aanloopmethodes in de cursus beschreven. Je leert hoe je motoren moet remmen en hoe je ze samen met de vermogenskring beveiligt. Je ziet eveneens hoe het elektrisch en mechanisch onderhoud in zijn werk gaat en wat de koppelingen van de motoren precies zijn. Nadien zie je ook nog motoren voor explosiegevaarlijke omgevingen.

Tijdens de praktische opdrachten analyseer je de motorkring (zoals DOL, RVS, Star-Delta, softstarter, toerentalregeling) en leer je hoe je moet storingzoeken in een motorkring. Na deze cursus van twee dagen begrijp je uiteindelijk helemaal de werking, de inzet en het onderhoud van een asynchroon motor.

Doelstellingen

  • Hoe ziet de werking van een asynchroon motor eruit en op welke manier kunnen we de snelheid regelen van een asynchroon motor?
  • Wat zijn de verschillende bouwvormen en bouwgroottes van een motor?
  • Welke zijn de mogelijke bedrijfsklassen van een motor in functie van het gebruik?Hoe kunnen we een motor op de juiste wijze uitmeten in functie van een storing?

Na dit leerprogramma van twee dagen weet je hoe je elektrische motoren en motorkringen gebruikt en hoe je kan zien dat een motor defect is.

Doelgroepen

  • E&I onderhoud beginnend
  • E&I onderhoud ervaren
  • E&I engineering beginnend
  • E&I engineering ervaren

Praktische informatie

  • Voorkennis vereist: Cursus gelijk en cursus wisselstroom
  • Combinatie groepsleren en individuele praktische oefeningen

 

Vakgebied

Elektro-, meet- en regeltechniekenElektro-, meet- en regeltechnieken

Aantal dagen

2 dagen