PDE11BSCH
Destillatie practicum voor het onderwijs
Leerdoelen
- de invloed van regelparameters (reflux, bodemtemperatuur/warmte-input, druk, hoogte van de voeding, voedingssamenstelling en voedingsdebiet) kunnen uitleggen en correct gebruik bij het besturen van een destillatiekolom
- het verband kunnen beschrijven tussen kooktemperatuur van mengsels en hun concentraties (Txy-curve)
- de noodzaak en werking van reflux uitleggen
- de invloed van het refluxdebiet op de energie-efficiëntie van een destillatiekolom en op de productkwaliteit uitleggen
- de vertaling tussen een P&ID en een werkelijke destillatiekolom kunnen maken
- de onderdelen en verschillende stromen in en rond een destillatiekolom kunnen aanduiden
- correct en veilig opstarten van een destillatiekolom met behulp van een opstartbeschrijving
- de eindspecificaties voor top- en bodemproduct correct opvolgen
- een temperatuurprofiel kunnen interpreteren
- op basis van de voedingsconcentratie de correcte voedingsplaats bepalen
- druk-, niveau-, debiet- en temperatuurmetingen uitvoeren
De leerlingen krijgen onder andere antwoord op de volgende vragen
- voor welke producten is destilleren een geschikte scheidingstechniek?
- welke fysische begrippen vormen de basis van het destilleren?
- wat is reflux, heb ik dat wel nodig, wat zijn de voor- en nadelen ervan?
- welke parameters kan ik beïnvloeden om een destillatiekolom te bedienen?
- hoe ziet de binnenkant van een kolom eruit, wat zijn de voor- en nadelen van verschillende systemen?
Programma
- besturing van een destillatiekolom op een simulator
- inbouwelementen: schotelsystemen, gestorte pakking, structuurpakking
- correct omgaan met ontvlambare producten en ex-zone
- opstarten van een glazen destillatiekolom met een water/methanol mengsel
Doelgroep
Leraren en leerlingen 3de graat
- Biotechnologische en Chemische STEM-wetenschappen
- Biotechnologische en Chemische Technieken
- Technologische wetenschappen en engineering
Voorkennis
- de begrippen destillatie, destillatiekolom, dampspanning, koken/kookpunt, reflux, reboiler, condensor, homogene/heterogene mengsels en latente warmte kunnen uitleggen
- kunnen werken met Txy-diagrammen/grafieken (kooklijn-damplijn)
Maximaal aantal deelnemers
10
Vakgebied
Aantal dagen
1 dag
Locatie
Acta vzw - Campus Coppens
Ruiterijschool 9
2930 Brasschaat