EEXE11ACTA-IND

ATEX: explosiebeveiliging elektrisch equipment voor E&I technici

Dit leertraject wordt ingeleid met een korte herhaling basistheorie en aandacht voor het gevaar van statische elektriciteit. Je krijgt een overzicht van de verschillende beveiligingswijzen en bespreekt in detail de meest relevante beschermingswijzen voor elektrische apparatuur (o.a. Ex d, Ex e, Ex de, EX i, EX n (na, nL), EX p, Ex q….). Bovendien bespreek je ook allerlei motoren, al dan niet in combinatie met frequentiesturing, tE tijd en leer je hoe je kenplaatgegevens van verschillende elektrische toestellen/apparaten kan herkennen en verklaren. Je stelt jezelf de vraag waarom je d of e kiest en wat de voordelen en nadelen precies inhouden. Je berekent een eenvoudige EX i kring en hecht speciale aandacht aan Ex n. Daarnaast leer je duidelijk hoe je certificaten en attesten afleest. Je bekijkt ook nog andere facetten tijdens deze les zoals databekabeling, bussystemen en ATEX (FISCO, FNICO) en een overzicht van elektrische werkzaamheden. Aan het einde van de theorie ontdek je hoe de bepaalde bedrijfsvoering, inspectie en onderhoud rond dit thema eruitziet en begrijp je hoe en wanneer een herstelling en een nieuwe verklaring moet plaatsvinden.

Gedurende de workshop toets je de leerstof af aan de praktijk. Je monteert Ex wartels af en sluit Ex ‘d’, Ex ‘e’ motoren en verlichting aan. Je installeert een intrinsieke bekabeling en test reeds geïnstalleerde materialen en bekabelingen. Tot slot controleer je de explosieveiligheid van de installatie. Aan het einde van deze cursus weet je dan ook het nodige over explosiebeveiliging voor elektrisch materieel en specifiek op de normenreeks EN 60079 in verband met beschermingswijzen van elektrisch materieel.

Doelstellingen

  • Hoe weten we of apparatuur geschikt is voor een bepaalde zone en wat zijn de potentiële ontstekingsbronnen?
  • Hoe maken we een ontstekingsanalyse en hoe beschermen we ons voor elektrisch materieel?
  • Via welke manieren sluiten we explosie beveiligde elektrische apparatuur elektrisch aan?

In een traject van twee dagen beschik je over de kennis omtrent explosiebeveiliging voor elektrisch materieel en weet je op welke zaken je moet letten bij het elektrisch aansluiten van apparatuur

Doelgroepen

  • E&I onderhoud beginnend
  • E&I onderhoud ervaren
  • E&I engineering beginnend
  • E&I engineering ervaren

 

Praktische info

  • Voorkennis vereist: Basis elektrische achtergrond + basiscursus explosieveiligheid
  • Combinatie theorie en reële bedrijfsvoorbeelden
  • Voorbeelden uit de eigen werkomgeving zijn welkom

 

Vakgebied

Elektro-, meet- en regeltechniekenElektro-, meet- en regeltechnieken

Aantal dagen

2 dagen

Locatie

Acta vzw - Campus Coppens

Ruiterijschool 9

2930 Brasschaat