07 Jul 2022

META 'boost' je toekomstplannen

META of beter MEchanisch TAlent, daar zijn we binnen ACTA naar op zoek. Heb je een voorliefde voor techniek? Heb je een hands-on mentaliteit? Haalde je als kind alles uit elkaar of was Lego je favoriete speelgoed? Dan maak jij kans om deel uit te maken van onze volgende lichting META studenten. ACTA stoomt je gedurende 1 schooljaar lang klaar voor de job van onderhoudstechnicus in de chemische industrie. Door praktijkgerichte lessen af te wisselen met werkplekleren, geniet je de ideale voorbereiding op de job.
Rutger en Philippe vertellen als ex-deelnemers aan het META project op ACTA graag hoe zij het project en de impact op hun persoonlijk leven hebben ervaren.

META 'boost' je toekomstplannen

Rutger Embrechts, deelnemer META 2020-2021

Ik was 10 jaar actief als chef kok in een restaurant. Ik kwam daarna in contact met techniek als mangatwacht en gasanalist. Het was pas toen ik supervisor werd voor een contractorfirma bij Exxon Mobil Raffinaderij Antwerpen, dat ik hoorde over het META project. Ik was van kinds af aan al bezig met mechanica zonder er zelf bij stil te staan. Ik sleutelde aan moto’s, brommers,… en ontdekte dat de mechanische kant van de zaak me het meest kon boeien. Door het META project zag ik mijn kans op een bredere en interessantere job in de technische wereld.

Nu ben ik machinefitter op NAFTA Cracker 3 op TotalEnergies Raffinaderij Antwerpen. Machinefitter betekent dat we instaan voor montage, demontage en onderhoud aan machines als pompen, compressoren, turbines enzovoort. Het is een gevarieerde job, waarbij je kan blijven bijleren en zowel met je hoofd als met je handen werkt. Een ideale combinatie voor mij.

Dankzij het META project begrijp ik nu beter wat er achter de techniek zit. Zowel technisch als wetenschappelijk is er een wereld opengegaan voor mij. De projectleiders slaagden er ook in een klas samen te stellen waarin elk individu over de juiste talenten beschikte, waardoor het niveau hoog lag en ik veel heb kunnen bijleren.

De afwisseling van een maand les en een maand stage zorgt ervoor dat je de theorie meteen met de praktijk kunt linken en de stageplaatsen zijn zeker niet de minste. Je komt terecht bij zeer bekwame techniekers die open staan om je de knepen van het vak te leren.

Als jonge dertiger was het wel een uitdaging om dit te doen in combinatie met mijn gezin en verbouwingen thuis. Omdat het allemaal gelukt is, heeft dit achteraf bekeken mijn zelfvertrouwen een boost gegeven. Ik heb ook geleerd dat je altijd kan bijleren vooral in onderwerpen waar je interesses liggen. Dit neem ik voor altijd mee.

 

Philippe De Ryck, deelnemer META 2019-2020

Via VDAB nam ik deel aan een projectweek ‘Techniekbad’ waardoor ik 2 dagen pomptechnologie heb gevolgd bij ACTA. In die 2 dagen, heb ik kennis gemaakt met een aantal docenten, het opleidingsaanbod, de accommodatie waaronder vooral de indrukwekkende procesinstallatie op ACTA. Ik werd er meteen warm van en zou in mijn ogen maar 1 kans krijgen om de sprong te wagen en dus nam ik het risico.

Mijn doelstelling was het diploma A2 elektro mechanica behalen om zo mijn carrière een nieuwe wending te kunnen geven. Doordat het een grote sprong voor me was, had ik niet echt een beeld van waar ik terecht zou komen. Omdat ik op dat moment de keuze tussen mechanisch en elektrisch onderhoud nog niet wilde maken, kon het voor mij nog alle kanten uit.

Bij mijn inschrijving had ik dus nooit verwacht dat ik binnen de installatie van een raffinaderij onderhoudstaken zou gaan uitvoeren. Ongeacht dat ik wist welke bedrijven allemaal mee in het project zaten, dacht ik eerder in de richting van technieker voor airco’s of elektrische installaties.

Door het beperkt aantal studenten, bij ons waren het er 9, vond ik het heel aangenaam om de lessen te volgen. Er was veel aandacht en ruimte voor extra uitleg en een meer individuele aanpak. Dat maakte dat het schoolse gevoel er niet was, wat ik fijn vond. Bovendien merk ik dat heel veel zaken aangaande mechanica, die ik tijdens het project geleerd heb, bijna dagelijks terugkomen in mijn job.

De combinatie tussen theorielessen en betaalde stages, maakte het mogelijk om dit financieel rond te krijgen binnen mijn gezin. We hadden ons financieel wat strakker gezet omdat we wisten dat het moeilijk ging worden. Ik had daarvoor een zelfstandig statuut en dus zeer weinig uitkering. Desondanks zijn we er niet slechter van geworden en lukte het ons af en toe om toch nog wat te sparen.

De stage zelf was een geweldige ervaring. Doordat de geziene leerstof terugkwam en je de machines in werking kon zien, begreep je de theorie meteen beter. Bovendien werd ik met open armen ontvangen en hebben mijn collega’s er alles aan gedaan om me de kennis, kunde en kneepjes van het vak als machinefitter bij te brengen. Voldoende interesse, motivatie en respect, zorgen voor een ontegensprekelijke collegiale sfeer.

Intussen ben ik kunnen starten als vaste werknemer met een contract van onbepaalde duur op mijn stageplaats. Ik heb nog ambitie om te groeien, maar wil eerst focussen op het uitdiepen van mijn kennis en ervaring binnen mijn functie. Als het vertrouwen er is en de opportuniteiten er zijn, dan weet ik dat groeien hier zeker nog tot de mogelijkheden behoort. Ik denk dan aan een functie binnen hernieuwbare energie of aspecten ter verbetering van het milieu.

Herken je jezelf in het verhaal van Rutger of Philippe en wil je je kans op tewerkstelling binnen deze sector vergroten, surf dan naar Project tot onderhoudstechnicus – Acta vzw – Opleidingscentrum voor Techniek en Automatisering (acta-vzw.be) en schrijf je in!