spacer
 

Dag van de Wetenschap

ACTA vzw doet mee!

Een waaier aan activiteiten voor volwassenen, kinderen en jongeren.

Hier brandt de lamp

Hoe vermijden we dat vonken ontstaan? Hoe voorkomen we een ongeval? Hoe komt het dat het licht aan gaat als je op een knopje drukt? Ontdek zelf hoe je veilig aan de hand van een schema een elektrische schakeling opbouwt en laat de lamp branden.

Timing: doorlopend tussen 10u en 16u
Leeftijden: kinderen vanaf 10 jaar en ouder

Wetenschapsshow

Geen dag van de wetenschap zonder een unieke show. Onze specialisten chemie en fysica zullen je verbazen met hun trucjes en weetjes. Een niet te missen voorstelling over de wondere wereld van de wetenschap!

Timing: 4 sessies: 10u30 - 12u – 13u30 – 15u
Leeftijden: alle leeftijden

Draaien aan de sleutel

Om water veilig en zonder lekken door de buizen van de fabriek te sturen, zijn er sterke verbindingen nodig. Wil je weten hoe dat werkt en of je zelf sterk genoeg bent om deze verbindingen te maken? Kom het eens proberen en ontdek je eigen kracht.

Timing: doorlopend tussen 10u en 16u
Leeftijden: vanaf 6 jaar

Breng je eigen popjes aan het dansen  

In een fabriek gebeurt heel veel met computers. Zou het niet leuk zijn als de computer doet wat jij vraagt? Aan de hand van een eenvoudig programmeerspel, leer je hoe je zoiets maakt. Laat je personage zingen, dansen, draaien en muziek maken.  

Timing: doorlopend tussen 10u en 16u
Leeftijden: vanaf 10 jaar

De badkraan, hoe werkt dat eigenlijk?

Tijdens een oefening in onze unieke procesinstallatie dompelen we je onder in de wereld van pompen, kleppen, vaten en meetinstrumenten. Veiligheidshelm op, vest aan en starten maar. Na deze oefening begrijp je hoe het er ook bij jou thuis aan toe gaat in de badkamer.

Timing: 5 sessies: 10u30 – 11u30 – 12u30 – 14u30 – 15u30
Leeftijden: alle leeftijden, kinderen jonger dan 6 jaar onder begeleiding

Test je racing skills

Ook transport is heel belangrijk binnen een fabriek. Denk je dat je goed zou kunnen sturen? Neem het op tegen je broer of zus op ons geweldig raceparcours met auto’s op afstandbediening. Misschien word jij wel kampioen van het spel!

Timing: doorlopend tussen 11u en 15u
Leeftijden: alle leeftijden

Robotica op school        

Middelbare school Gitok Kalmthout stelt voor wat haar leerlingen kunnen bouwen en in werking zetten. Een uniek spel of zelfgebouwde robots, het kan allemaal. Een niet te missen voorbeeld van elektromechanica op school.

Timing: doorlopend tussen 10u en 16u
Leeftijden: alle leeftijden

Rondleiding door het opleidingscentrum

Laat je verrassen door de unieke procesinstallatie, de verschillende meet- en regelstanden, de speciaal gebouwde Atex-stand, de destillatiekolom en de didactische miniplant. Ontdek hoe je op Acta kunt leren hoe de fabrieken werken en hoe je er veilig mee om moet gaan.

Timing: 4 sessies: 11u – 12u – 14u – 15u
Leeftijden: alle leeftijden

Project 1825 en Meta

Ook jongeren en werkzoekenden krijgen op Acta de kans zich bij te scholen. Tijdens deze projecten worden ze gedurende één schooljaar klaargestoomd voor een job binnen de chemische industrie. Wil je hier meer over weten, kom dan eens langs op onze infostand. 

Timing: doorlopend tussen 10u en 16u
Leeftijd: alle leeftijden

Printen in 3D

Ontdek hoe een 3D printer werkt en wat je er allemaal mee kunt maken.

Timing: doorlopend tussen 10u en 16u
Leeftijd: alle leeftijden

 Revolutionaire lasercleaner

Laat je verbazen over de revolutionaire techniek van het laser cleanen, waarbij roest op metaal verdwijnt als sneeuw voor de zon. Deze techniek is uniek in België. Het is zeker de moeite waard om een demonstratie van deze spectaculaire lasercleaner te komen bekijken.

Timing: 3 sessies: 11u30 - 14u - 15u30

Leeftijd: vanaf 16 jaar

ACTA vzw - opleidingscentrum voor techniek en automatisering - Ruiterijschool 9 - B-2930 Brasschaat - Belgiƫ - T +32(0)3 620 23 00 - acta.info@acta-vzw.be